renovatieplicht

LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD!

Wat is de renovatieplicht?

,

Sinds begin 2023 is elke koper van een woonst in het gewest Vlaanderen wettelijk verplicht om de woning qua energieverbruik te verbeteren d.m.v. een renovatie. Zo dient u het gebouw met EPC E of F te verbeteren binnen de vijf jaar na aankoop te upgraden naar energielabel D. Deze renovatieplicht geldt voor residentiële woningen dus gelegen in Vlaanderen, dus voor appartementen en eengezinswoningen.

Hoe kan ik mijn woning verduurzamen?

Duurzaamheid heeft zich de voorbije jaren binnen tal van sectoren in onze samenleving genesteld. Europa neemt hier samen met haar leden het voortouw en heeft zichzelf hieromtrent doelen gesteld. Uiteraard wordt dan gekeken naar de burgers waarvan tal van inspanningen worden gevraagd om de ecologische voetafdruk (drastisch) te aan te passen.

Voor uw woning zijn er tal van mogelijkheden om deze aan te passen en te verduurzamen. Zo kunt u kijken naar enkele quick wins zoals bijvoorbeeld het installeren van zonnepanelen of de woning isoleren. Hierbij kijkt u best eerst naar de dakisolatie, gevolg door het plaatsen van dubbel glas en het isoleren van de buitenmuren. Ook een warmtepomp kan mits voorgaande inspanningen worden overwogen.

Hoe kan ik de renovatieplicht financieren?

Uiteraard kunt u uw spaarcenten aanspreken maar ook een energielening behoort tot de mogelijkheden. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie zoals bijvoorbeeld het bedrag, de gewenste looptijd, e.d. krijgt u de keuze tussen enerzijds een consumentenkrediet en anderzijds een hypothecair krediet.