Centraliseren

LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD!

Centraliseren van uw kredieten

Centraliseren van uw kredieten betekent het samenvoegen van al uw lopende kredieten in één nieuwe lening. Dit kan een goede optie zijn als u moeite heeft om al uw maandelijkse betalingen op tijd te doen of als u wilt profiteren van een lagere rente. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de voordelen en de nadelen van het centraliseren van kredieten, en hoe u kunt beslissen of dit de juiste keuze is voor u.

Voordelen van het centraliseren van kredieten

Er zijn verschillende voordelen aan het centraliseren van kredieten:

 1. Mogelijk een lagere rente: Als u verschillende leningen heeft met verschillende rentetarieven, kan het centraliseren ervan in één lening met een lagere rente u veel geld besparen op de lange termijn. Dit komt omdat u maandelijks minder rente betaalt op uw lening.
 2. Gemakkelijker te beheren: In plaats van het bijhouden van verschillende betalingen aan verschillende kredietverstrekkers, heeft u nu slechts één maandelijkse betaling te doen. Dit kan u helpen om uw financiën beter te beheren en te voorkomen dat u te laat betaalt.
 3. Verbeterde kredietwaardigheid: Als u verschillende leningen heeft, kan dit uw kredietwaardigheid negatief beïnvloeden omdat het kan lijken alsof u veel geld tegelijk leent. Door al uw leningen te centraliseren, laat u zien dat u in staat bent om al uw leningen op tijd terug te betalen, wat uw kredietwaardigheid kan verbeteren.

Nadelen van het centraliseren van kredieten

Er zijn ook enkele nadelen aan het centraliseren van kredieten waar u rekening mee moet houden:

 1. Mogelijk langere looptijd: Als u al uw leningen samenvoegt in één nieuwe lening, kan dit betekenen dat u langer de tijd heeft om de lening af te betalen. Het spreiden van uw terugbetaling van het kapitaal betekent echter ook dat de totaal terug te betalen intresten meestal ook hoger uitkomen.
 2. Wederbeleggingsvergoeding: wanneer u besluit om een lening te centraliseren, kan het zijn dat u een ‘boete’ moet betalen voor het vroegtijdig terugbetalen van de lening. Dit is iets om rekening mee te houden voordat u besluit om uw leningen te centraliseren.
 3. Kans op afwijzing: Als u een lage kredietwaardigheid heeft of als u in financiële problemen zit, kan het zijn dat u geweigerd wordt voor een nieuwe lening om al uw kredieten te centraliseren. In dit geval kan het beter zijn om te proberen uw huidige leningen op een andere manier te beheren, bijvoorbeeld door hulp te zoeken bij een financieel adviseur of door te onderhandelen met uw huidige kredietverstrekker over lagere betalingen of een langere looptijd.
 4. Extra kosten: Bij hypothecaire kredieten moet tevens rekening worden gehouden met extra notariële kosten. Niet enkel is er bij de keuze van een nieuwe kredietverstrekker een hypothecaire inschrijving vereist, ook dienen bijvoorbeeld de oude inschrijvingen te worden geschrapt (handlichting).

Hoe beslissen of samenvoegen van kredieten de juiste keuze is voor u?

Voordat u besluit om uw kredieten te centraliseren, is het belangrijk om een aantal dingen in overweging te nemen:

 1. Rentetarieven: Vergelijk de rentetarieven van uw huidige leningen met die van de nieuwe lening waarmee u uw kredieten wilt centraliseren. Als de rente van de nieuwe lening lager is dan die van uw huidige leningen, kan het centraliseren van uw kredieten een goede optie zijn. Maar als de rente van de nieuwe lening hoger is, kan het beter zijn om uw huidige leningen te behouden.
 2. Looptijd: Bekijk hoe lang u nog de tijd heeft om uw huidige leningen af te betalen en vergelijk dit met de looptijd van de nieuwe lening. Als u al bijna klaar bent met het afbetalen van uw huidige leningen en de looptijd van de nieuwe lening langer is, kan het beter zijn om uw huidige leningen te behouden. Maar als u nog veel tijd heeft om uw huidige leningen af te betalen en de looptijd van de nieuwe lening korter is, kan het centraliseren van uw kredieten een goede optie zijn.
 3. Totale kosten: Bereken hoeveel u in totaal zult betalen als u uw huidige leningen afbetaalt versus als u ze centraliseert in een nieuwe lening. Als de totale kosten van de nieuwe lening lager zijn, kan het centraliseren van uw kredieten een goede optie zijn. Maar als de totale kosten van de nieuwe lening hoger zijn, kan het beter zijn om uw huidige leningen te behouden.
 4. Kredietwaardigheid: Als u een lage kredietwaardigheid heeft of als u in financiële problemen zit, kan het moeilijker zijn om een nieuwe lening te krijgen om uw kredieten te centraliseren. In dit geval kan het beter zijn om te proberen uw huidige leningen op een andere manier te beheren, bijvoorbeeld door hulp te zoeken bij een financieel adviseur of door te onderhandelen met uw huidige kredietverstrekker over lagere betalingen of een langere looptijd.

Hoe kunt u uw kredieten centraliseren?

Als u besluit om uw kredieten te centraliseren, verzamelt u de nodige informatie. Zo zorgt u er bijvoorbeeld best voor dat u reeds alle informatie over uw huidige leningen bij de hand heeft. Gegevens zoals o.a. het bedrag, de rentetarieven, de looptijd en de maandelijkse betalingen zullen helpen om te bepalen welke lening het beste bij u past.

Centralisatie van kredieten is niet altijd de beste optie voor iedereen. Het is belangrijk om goed te overwegen of dit de juiste keuze is voor u, en om te kijken naar alle voordelen en nadelen voordat u een beslissing maakt.

Wilt u bekijken of een centralisatie voor u interessant kan zijn? Contacteer ons vrijblijvend, want vanuit Kredietgids hebben we de nodige expertise opgebouwd om u hierin te begeleiden.