woning

LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD!

39% van het gezinsinkomen gaat naar de terugbetaling van het woonkrediet

De komende jaren lijkt het (nog) moeilijker te worden op de vastgoedmarkt om als starter een eigen woning aan te kopen. De meesten die pas de arbeidsmarkt betreden hebben nog te weinig financiële middelen opgebouwd om deze grote stap te zetten. Maar ook wordt lenen door de stijgende rente duurder. Hierdoor onderschatten velen hoe moeilijk het de komende jaren zal worden om een eigen woonst te financieren.

Kostprijs woning omhoog

Enerzijds zijn er de stijgende woningprijzen van de voorbije jaren, anderzijds de nu stijgende rentevoeten. Momenteel gaat ongeveer 39% van het gemiddeld gezinsinkomen richting de afbetaling van het woonkrediet. In het verleden werd de 1/3de-regel voorgehouden, waarbij maximaal 33% van het inkomen naar kredietaflossingen mocht gaan voor de aanschaf van een woning. Dit lijkt vandaag niet langer voor alle kredietaanvragen realiseerbaar.

Hierdoor lijkt het voor iemand die pas begint met werken, interessanter te worden om te huren. De huurkost lijkt door bovenstaande argumenten zeker op korte termijn gunstiger ten opzichte van de kostprijs als eigenaar. Als starter op de arbeidsmarkt is de kans ook groter dat u verandert van job. Het huren van een woonst biedt u alvast meer flexibiliteit. Ook kunt u hierdoor mogelijk nog een extra centje sparen of beleggen om later de stap te zetten.

Verschillende kredietverstrekkers versoepelden recent hun acceptatiecriteria. Al blijft de ratio lasten / inkomsten een belangrijke parameter naast de quotiteit. Ook stijgt het belang van een goede EPC-score, hetzij bij aankoop, hetzij na verbouwingen. Met alle acceptatiecriteria van de verschillende kredietgevers in gedachten, wordt naar het totale plaatje per individueel kredietdossier gekeken. Op deze manier zoeken wij de kredietverstrekker die het best bij u en uw aankoop past.

Uw woonkrediet aanvragen

Of scoor uw kredietdossier meteen online.