Hypothecair krediet om een opbrengstpand te financieren. Waar let je op?

Je wilt een opbrengstpand aankopen en zoekt een hypothecair krediet. Simpel, denk je. Je gaat naar de bank, bezorgt een compromis en enkele loonfiches en klaar is kees. Maar niets is minder waar. Er zijn grote verschillen om hypothecair krediet toe te staan. Waarop moet je letten? Je leest er alles over in dit artikel.

Ik heb een winkel en woon erboven in een appartement. Er zijn in dit gebouw nog twee andere appartementen. Ik krijg de gelegenheid om het gebouw te kopen, maar hoe financier ik dat het beste?

Ik heb in Leuven een woning die vergund is voor studentenkamers. Hoe financier ik de noodzakelijke verbouwingen en hoe herfinancier ik het lopende woonkrediet?

Ik ben verliefd op een statig herenhuis in Brussel. De huidige eigenaar bewoont het gelijkvloers en het eerste verdiep en verhuurt 2 verdiepingen als appartement. Er is ook de mogelijkheid om op zolder een studio in te richten.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van aankopen, verbouwingen of herfinanciering van gebouwen waarvan de terugbetaling van het krediet mogelijk wordt door de ontvangen huur. Dit type van gebouwen vallen onder de noemer opbrengstpanden.
 

Grote verschillen om hypothecair krediet toe te staan

Niet alle banken staan te springen om hypothecair krediet toe te staan bij opbrengstpanden.

Ook zijn er enorme verschillen in de acceptatiecriteria. Een ervaren kredietmakelaar kan je daarin bijstaan.

Hij zal je zeker wijzen op enkele reglementaire vereisten:

  • Is er een vergunning voor de verschillende verhuurde onderdelen?
  • Voldoet het opbrengstpand aan de verplichtingen van de Huisvestingscode?
  • Voldoet de opbrengsteigendom aan de lokale reglementen (bijvoorbeeld m.b.t. studentenhuizen)?

 

Schattingsverslag

Uiteraard gaan de meeste banken beroep doen op een expert die een waardering maakt van het pand.

Naast de waarde van de opbrengsteigendom in vrije en gedwongen verkoop is ook de beschrijving in de expertise van belang:

  • Wat zegt de expert over de ligging en over de huuropbrengst?
  • Voldoet het pand aan de Huisvestingscode?
  • Gaat het niet om huisjesmelkerij?
  • Welke activiteiten worden op het commerciële gelijkvloers uitgebaat?
  • Zijn er afzonderlijke water-, gas- en elektriciteitsmeters?

Allemaal zeer belangrijke elementen die aan bod zullen komen bij de beoordeling van jouw vraag naar een hypothecair krediet.

 

Aard van het pand

Vele kredietverstrekkers zullen een aantal commerciële activiteiten uitsluiten, zoals de uitbating van bars en gokkantoren. Anderen hebben het dan weer moeilijk met nachtwinkels of horeca in het algemeen. Sommigen wensen helemaal geen commerciële activiteit op het gelijkvloers…

Een investering in een opbrengsteigendom is dan ook zo specifiek dat je beter eerst advies inwint bij een specialist terzake. Jouw kredietmakelaar.

 

Mogelijkheid om het hypothecair krediet terug te betalen

Vervolgens zal de bank ook jouw terugbetalingscapaciteit tegen het licht houden. Ben jij in de mogelijkheid om het hypothecair krediet terug te betalen? En wat zijn jouw huurinkomsten?

De meeste kredietverstrekkers zullen maar een percentage van de huurinkomsten in rekening nemen. Dit percentage kan verschillen voor privé-huur of handelshuur en voor bestaande- of toekomstige huurinkomsten. Dit percentage situeert zich tussen de 50% en 90%.

Uiteraard zal de bank ook rekening houden met andere inkomsten: professionele inkomsten of andere bestaande huurinkomsten.

 

Tot hoeveel kan je lenen voor een opbrengsteigendom?

De meeste banken gaan de quotiteit (verhouding van het geleende bedrag ten opzichte van de waarde van het pand) beperken.

Een aantal banken maken een onderscheid tussen professionele en occasionele investeerders. De eerste categorie kan aantonen dat ze al succesvol zijn in het verhuren van één of meerdere opbrengstpanden. Voor die gevallen zal de bank verder gaan in quotiteit. Sommige kredietverstrekkers gaan hier tot 100% van de aankoopprijs.

De meeste kredietverstrekkers vragen dat je de aankoopkosten met eigen middelen kunt betalen. Ookal heb je andere onroerende waarborgen.

 

Maatwerk voor jouw hypothecair krediet

Sommige gespecialiseerde kredietverstrekkers kunnen ook maatwerk bieden voor jouw hypothecair krediet.

Zij kunnen het volledige hypothecair krediet of een deel ervan opsplitsen in een vast termijn krediet of “bullet”. Hierdoor ga je enkel maar intresten voor jouw hypothecair krediet betalen en betaal je het kapitaal terug bij eindvervaldag.

Maatwerk is specifiek en iedere oplossing zal anders zijn. Daarom kan je beter een afspraak maken met een ervaren kredietmakelaar voor gratis advies over jouw hypothecair krediet.

Bron: HypoConnet - Klik hier om naar het artikel te gaan.

 

Klik hier om een krediet op maat van uw project aan te vragen: een opbrengsteigendom kopen

Klik hier om een afspraak te maken met een erkend kredietmakelaar bij u in de buurt.

Terug

Nieuws & actualiteit