Ben ik te oud op te lenen?

Om een antwoord te geven op deze vraag moeten we ook de vraag stellen: "Waarvoor wil u lenen?"

U wil een huis kopen, een appartement, een tweede verblijf of mogelijk een serviceflat?

Dan zal u dit waarschijnlijk doen met behulp van een hypothecair krediet, of ook wel een hypothecaire lening of woonkrediet genoemd.

De meeste banken in België leggen de grens op 65-70 jaar. Dit is de leeftijd op einddatum van de financiering. 

Wil u een krediet aangaan op uw 65 of 70 jaar voor 10 jaar of meer? Er zijn nog steeds banken te vinden die deze kredieten willen behartigen mits het dossier goed is en er zekerheid is van terugbetaling. Veelal worden er ook hogere rentevoeten aangerekend, opgepast hiervoor.

Indien u reeds een mooie leeftijd heeft en uw wil bijvoorbeeld nog een tweede verblijf aanschaffen. Dan is het misschien interessant op een krediet met vaste termijn te overwegen. U betaalt dan enkel interesten en op het einde van de lening het kapitaal. 

U kan ervoor kiezen om het kapitaal bij elkaar te sparen tijdens deze periode (al dan niet in een levensverzekering) of u verkoopt het pand op het einde van de kredietperiode. Ook voor dit type financieringen wordt een iets hogere rentevoet gerekend dan voor een krediet met mensualiteiten (kapitaal + interest)

U wil een nieuwe wagen kopen of u heeft het krediet kan niet gekoppeld worden aan een specifiek doen?

Dan zal u waarschijnlijk opteren voor een krediet dat valt onder de Wet op de Consumentenkredieten. Dit is een lening op afbetaling of ook wel een persoonlijke lening genoemd. Bij dit type van kredieten is er geen tussenkomst van een notaris nodig in de meeste gevallen en kan u dus snel beschikken over het gevraagde kapitaal na goedkeuring van uw kredietaanvraag. De banken kijken voor deze kredieten niet zo zeer naar de leeftijd maar men zal altijd het gezond verstand laten primeren, u moet dit ook doen als consument en u behoeden voor kredietlasten na de pensioenleeftijd. 

 

Conclusie: Wil u een financiering aangaan en u bent te "oud" om te lenen?

Vraag dan zeker advies aan een erkend kredietmakelaar (klik hier) om uw mogelijkheden te bespreken. Of maak een online simulatie bij een van de online partners en bekijk daar uw mogelijkeden. (klik hier)

 

Terug

Nieuws & actualiteit