Kredieten vergelijken, de impact van de aflossingswijze op de totale interestmassa.

U bent van plan om een woning te kopen, u wil lenen voor een verbouwing of u wil uw krediet herfinancieren? U wil zo weining mogelijk interest aan de bank betalen? 

Met andere woorden welke lening is de goedkoopste op het einde van de rit? 

Kom het te weten met onze vergelijkingsmodule voor woonkredieten en/of persoonlijke leningen. 

Het is aangewezen om rekening te houden met alle variabelen en dus niet alleen met de rentevoet of het tarief dat u aangeboden wordt.

Volgende parameters bepalen de totale interestmassa van uw financiering:

  • Het ontleende kredietbedrag: hoe hoger, hoe meer interset u zal betalen
  • De looptijd van een financiering: hoe langer, hoe meer interest u zal betalen
  • De gehanteerde rentevoet of tarief: hoe lager, hoe beter
  • Kapitaaluitsel: U kan vragen om bijvoorbeeld de eerste 1-36 maanden geen kapitaal te betalen.
  • De aflossingswijze: Mensulatiteit, vaste kapitaaldelging, vaste termijn, likom

 

In dit artikel gaan we verder in op de verschillen in interestmassa ten gevolge van een andere aflossingswijze.

Aan de hand van volgende voorbeeld laten we u het verschil zien:

Input

  • Kredietbedrag: €200.000
  • Looptijd: 240 maanden of 20 jaar (de rekenmodule werkt op basis van het aantal maanden)
  • Jaarlijkse rentevoet: 2,00%
  • Aflossingswijze: we vergelijken alle 4 mogelijkheden naast elkaar en starten de LIKOM formule op een kapitaalbestanddeel van €10

 

Resultaat:

Een krediet met vaste kapitaaldelging komt als beste naar boven. Dit komt omdat u reeds van in het begin een evengroot kapitaalbestanddeel zal betalen. Dus een hogere initiële afbetaling in vergelijking met een krediet op basis van mensualiteiten. Daarom dat deze aflossingswijze niet veel genomen of geadviseerd wordt. Het kan mogelijk interessant zijn om een deel van uw krediet op basis van deze formule te nemen, mocht uw maandelijks budget dit toestaan. Zo zou u bijvoorbeeld een kredietopening kunnen vragen met 2 voorschotten. Deels mensulatiteit en deels vaste kapitaaldelging. Zo kan u uw maandelijks budget optimaliseren tov de totale interestmassa.

Een krediet aangaan doet u niet alleen. Laat u bijstaan door een onafhankelijk kredietexpert om tot de beste oplossing te komen. Deze ligt vaak niet in de laagste rentevoet maar in een combinatie van goede voorwaarden voor het krediet en de randproducten en de opbouw van de structuur van uw financiering.

Maak hier een afspraak met een onafhankelijk kredietmakelaar om een krediet op maat voor u uit te werken of laat uw voorstellen vergelijken in een kantoor bij u in de buurt.

 

Screenshot van de inputvelden voor het vergelijken van lening- en kredietvoorstellen

 

Woonleningen vergelijken op basis van verschillende aflossingswijzes

 

Screenshot van de vergelijking: Vaste kapitaaldelging geeft het beste resultaat op basis van de ingevoerde gegevens

 

Woonlening resultaat vergelijking mensualiteit, vaste termijn, vaste kapitaaldelging, variabele lineaire kapitaalsaflossingen

 

KBC geeft momenteel een rentevoet van 2,63% voor deze formule, u moet dan ook de randproducten afnemen. Zoals u ziet bieden ze standaard geen vaste kapitaaldelging aan. Met een mensualiteit komt deze lening op een totale interestmassa van €56.679,24, op basis van een krediet met vaste kapitaaldeling zou dit maar €52.201,20 zijn. Een besparing van maar liefst €4.478,04 . Vraag dus zeker naar uw mogelijkheden en durf te combineren in functie van uw wens / maandelijks budget.

Berekeningen kunnen kleine afwijkingen vertonen ingevolge afrondingen.

 

 

 

Hieronder ziet u de vergelijking van een KBC kredietvoorstel op basis van een mensualiteit en eenzelfde krediet maar dan met een vaste kapitaaldelging. De maandelijkse afbetaling van het woonkrediet zal iedere maand dalen. Daarom kan deze manier van financieren ook bijdragen aan de planning van uw toekomst. U heeft vandaag nog geen kinderen? Liever nu iets meer per maand betalen en gelijdelijk aan minder betalen? Dan is deze manier van terugbetalen mogelijk een interessante piste om te bewandelen.

Vergelijk zelf, adviseer u online en maak een afspraak met één van onze vele aangesloten kredietmakelaars bij u in de buurt. 

 

Vergelijking woonkrediet KBC met vergelijkingsmodule van kredietgids.be

 

Bron: Stijn Derynck - Oprichter Kredietgids.be

 

 

Terug

Nieuws & actualiteit