Kris Peeters: "Iedereen in dit land leeft boven zijn stand. Wij allemaal"

Vergeet de begrotingscontrole van de paasvakantie, zegt vicepremier Kris Peeters (CD&V). "Dat was slechts een vingeroefening voor wat ons deze zomer wacht: de begrotingsopmaak voor 2017. Dan gaan we pas echt in de diepte moeten snijden", waarschuwt hij. Niemand zal ontsnappen. Ook de vermogens niet.

"Niemand vindt van zichzelf dat zijn levensstandaard te hoog ligt", zegt minister van Werk Kris Peeters in een gesprek met onze krant. "Niet de werklozen, niet de werknemers. Niet de gepensioneerden, niet de gefortuneerden. Maar het punt is: we leven met zijn allen ­boven onze stand. Wij allemaal. De regering moet de moed hebben om iedereen rechtvaardig te laten ­meewerken aan het herstel van dat evenwicht." 

Op de verkiezingsjaren 2018 en 2019 mag de regering-Michel niet te veel rekenen, beseft Peeters. "De begroting voor 2017 wordt cruciaal. Een chirurg snijdt nooit dieper dan nodig. Tot dusver lukte het wel door de accijnzen op diesel en tabak te verhogen of door het vervroegd ­incasseren van een aantal inkomsten." Maar dat soort kunstgrepen volstaat straks niet meer, voorspelt Peeters. "We zullen in de diepte moeten snijden. Diepgaand hervormen. Anders komen we niet aan 3,4 of 3,6 miljard. Dat niemand zich illusies maakt: alle voorstellen komen dan weer op tafel. Ook de 'dual income tax' (met één belasting op alle inkomsten uit vermogen, red.)." Bij de onderhandelingen over de tax shift vorige zomer legde CD&V die 'dual income tax' al vergeefs op tafel. De coalitiegenoten wilden er niet aan. 

Peeters roept de regering-Michel voorts op tot koelbloedigheid ­wanneer de vakbonden straks storm lopen tegen de hervormingen van het ambtenarenpensioen en de flexibele werkweek. "Nu al draaien welgeteld 1.093.406 werknemers mee in sectoren die werken met een 38-urenweek op jaar­basis. ­Niemand is daar slechter van geworden."

 

Bron: HLN - Klik hier om naar het artikel te gaan.

Terug

Nieuws & actualiteit