België blijft kampioen belastingdruk

elgië kende ook in 2015 de hoogste belastingdruk van alle OESO-landen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. De druk verlichtte wel tegenover een jaar eerder.

Concreet mat de OESO de belastingdruk op het looninkomen van een gemiddelde werknemer uit de privésector: hoeveel van wat een werknemer kost aan een werkgever keert in de vorm van werkgeversbijdragen, werknemersbijdragen en inkomensbelasting terug naar de staat?

Voor een alleenstaande zonder kinderen met een gemiddeld inkomen kent België de hoogste belastingdruk: 55,3 procent. De nummers twee en drie volgen op respectabele afstand: Oostenrijk (49,5 procent) en Duitsland (49,4 procent). Het gemiddelde in de OESO-landen bedroeg vorig jaar 35,9 procent.

In vergelijking met 2014 is er wel een verbetering: toen bedroeg de belastingdruk op arbeidsinkomen voor een alleenstaande zonder kinderen met een gemiddeld inkomen 55,6 procent. Ook de jaren daarvoor lag het cijfer enkele procentpunten hoger. In 2000 bijvoorbeeld bedroeg de belastingdruk 57,1 procent. 

Maar ook voor andere categorieën staat ons land - net als de vorige jaren - op het belastingpodium. Voor een gezin met twee kinderen en één gemiddeld inkomen kent ons land een belastingdruk van 40,4 procent, en moeten we enkel Frankrijk laten voorgaan (40,5 procent).

De belastingdruk voor een alleenstaande werknemer zonder kinderen, met een loon dat 167 procent bedraagt van het gemiddelde, klimt zelfs naar 60,7 procent: een percentage waar geen enkel ander land zelfs maar in de buurt van komt. 

Goud halen we ook voor de categorie twee inkomens (waarvan één gemiddeld en één aan 67 procent van het gemiddelde) en twee kinderen: goed voor een belastingdruk van 48,1 procent.

Bron: HLN - Klik hier om naar het artikel te gaan.

Terug

Nieuws & actualiteit