Spaarrekeningen vergelijken: de rente zegt niet alles

Almaar meer banken verlagen de spaartarieven op hun spaarboekjes. Nadat Société Générale de spits heeft afgebeten, hebben de grootbanken, BNP Paribas Fortis (en Fintro) , Belfius en nu ook ING de rente op de gereglementeerde spaarboekjes verlaagd naar het absolute minimum. Ook de kleinere banken Bank Nagelmaeckersen Hello Bank heben al laten weten dat zij de spaartarieven op de gereglementeerde spaarboekjes terugbrengen naar 0,11 procent. De banken verwijzen daarbij naar het aanhoudende lagerentebeleid van de Europese Centrale bank (ECB).

Nu ING de spaarrente op verschillende spaarformules heeft teruggebracht naar 0,01 procent is KBC de enige grootbank in België die haar spaartarieven nog niet heeft verlaagd naar het wettelijke minimum. Meer dan ooit is het aangeraden om spaarrekeningen te vergelijken. Al zegt de spaarrente niet alles.

Vergelijking spaartarieven

Wie zoekt naar de beste spaarrekening kan een bezoekje brengen aan vergelijkingssites zoals Bankshopper.be. Al leert een analyse van MoneyTalk.be dat de geafficheerde spaartarieven niet alles zeggen. Zo zeiden we eerder dat Tempo Sparen van ING de lucratiefste spaarformule op de Belgische markt is, maar dat blijkt niet te kloppen.

De bank biedt 1,60 procent rente aan. Al moet je je geld minstens een jaar onaangeroerd laten om volop te kunnen genieten van de spaaropbrengsten. Wie zijn geld eerder aanspreekt, verliest 1,2 procent getrouwheidspremie. Dat reduceert het rendement van je spaargeld tot 0,40 procent basisrente, wat nog altijd hoger is dan de opbrengsten op de gereglementeerde spaarboekjes.

Lees het volledige artikel op MoneyTalk via volgende link.

 

Terug

Nieuws & actualiteit