Kleur wagen bepaalt de verzekeringspremie

Wie in Nederland met een zwarte wagen rijdt, betaalt bij sommige verzekeraars tot 9 procent meer voor een autoverzekering dan eigenaars van een blauwe wagen. Dat leert een onderzoek van de Consumentenbond. In België gebeurt dat niet.

De Consumentenbond, de Nederlandse tegenhanger van Test-Aankoop, onderzocht wat het kost om auto's in verschillende kleuren te verzekeren bij de verzekeraars Reaal, Route Mobiel en Zelf. Daaruit blijkt dat de premie van een autoverzekering stevig kan verschillen naargelang de kleur van de wagen. Eigenaars van een zwarte wagen betalen de hoogste premie. Wie met blauwe wagen rijdt, komt er het goedkoopst van af bij onze noorderburen.

Ongehoord, klinkt het bij de consumentenorganisatie. "Als je meer schade hebt dan andere bestuurders, wordt dat al afgestraft door de bonus-malusladder. Het is dubbelop om consumenten ook nog eens extra te doen betalen omdat ze een bepaalde kleur auto hebben", zegt Bart Combée, de directeur van de Consumentenbond.

De consumentenorganisatie laat op haar website weten dat Route Mobiel en Zelf vanaf mei een einde maken aan verzekeringspolissen die zijn gebaseerd op de kleur van de wagen.

Bron: HLN - Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Terug

Nieuws & actualiteit