Hoe de uitkoopsom bepalen als u gaat scheiden?

Je gaat scheiden. Jij wilt de woning houden en wilt jouw ex-partner uitkopen. Hoe bereken je nu deze som? Hieronder leggen we je uit welke 3 parameters je moet bekijken om deze som te bepalen. Onderaan het artikel vind je een eenvoudig voorbeeld terug.

 

Wat is de waarde van de woning?

Als je gaat scheiden en je wilt jouw partner uitkopen, dan moet je beginnen bij het begin. Wat is de waarde van de woning?

Zoals we al in een eerder artikel "Hoe kan een schatting van jouw huis je helpen?" hebben uitgelegd zijn er verschillende manieren om de waarde van jouw woning vast te leggen. Online tools geven je een indicatie. Immobiliënmakelaars geven eerder een theoretische verkoopwaarde op. Onafhankelijke schatters zijn neutraal.

Als je gaat scheiden, doe je er best aan om een onafhankelijk persoon als schatter aan te stellen. Op deze manier ga je de minste discussie hebben met jouw ex-partner en heb je nadien een onafhankelijk verslag dat als basis dient om de uitkoopsom te bepalen.

 

Wat is het saldo van de hypotheek?

Waarschijnlijk hebben jullie voor de aankoop van jullie woning een hypotheek aangegaan. Wat was het ontleend bedrag en hoeveel moet er nu nog terugbetaald worden.

Dit resterend saldo van de hypotheek is een tweede parameter waarbij je rekening moet houden als je gaat scheiden en je jouw ex-partner wilt uitkopen.

 

Was er een eigen inbreng van jou of jouw ex-partner?

Als laatste parameter moet je de eigen inbreng ook kennen. Die van jou en die van jouw ex-partner. Eigen inbreng bij de aankoop kan in normale omstandigheden altijd gerecupereerd worden bij scheiding.

Hoe meer bewijsmateriaal je hiervoor hebt, hoe gemakkelijker het wordt bij discussie. Hopelijk komt het zover niet.

 

Hoe bereken je nu de uitkoopsom? Concreet voorbeeld

Jullie kochten enkele jaren geleden een woning aan voor een bedrag van 120.000€. Jullie gingen hiervoor een hypotheek aan bij de bank en ontleenden 100.000€. Momenteel moet er nog ongeveer 60.000€ terugbetaald worden voor de hypotheek.

Jullie deden enkele werken in het huis en hebben de woning altijd goed onderhouden. Vandaag hebben jullie een onafhankelijke schatter aangesteld en deze schat de woning op 150.000€.

Ten tijde van de aankoop had jij 20.000€ eigen middelen en jouw ex-partner 10.000€.

Hoe bepaal je nu de som om jouw partner uit te kopen?

We geven je nu al mee dat het saldo van de hypotheek meestal overgenomen wordt door diegene die de ex-partner bij scheiding wilt uitkopen. In het voorbeeld wordt dit duidelijker.

 

Concreet voorbeeld berekening uitkoopsom

Huidige waarde woning = 150.000€

Saldo van de lopende hypotheek = 60.000€

Jouw eigen inbreng = 20.000€

Eigen inbreng van jouw ex-partner = 10.000€

 

150.000 (waarde woning)

- 60.000 (saldo hypotheek)

= 90.000 (te verdelen saldo)

 

Indien jullie zouden beslissen om het pand te verkopen en de hypotheek volledig terugbetalen, blijft er dus nog 90.000€ over.

Als je dit in twee gelijke helften verdeeld, zou ieder van jullie bij de scheiding 45.000€ krijgen.

Het verschil tussen jouw eigen inbreng en die van jouw ex-partner is 10.000€ (in jouw voordeel).

Dit zou erop neerkomen dat jij bij een normale verkoop en vereffening recht zou kunnen hebben op 55.000€ (45.000€ + 10.000€) en jouw partner op 35.000€ (45.000€ - 10.000€).

U gaat scheiden en wil uw partner uitkopen?

Wat te doen in dit geval?

Als je dus in dit geval jouw ex-partner bij scheiding wilt uitkopen, zal je meestal onderhandelen over de overname van de hypotheek (60.000€) en de uitkoopsom (35.000€). Voeg er nog enkele kosten bij en je zal snel aan een nieuw krediet van om en bij de 100.000€ moeten denken.

Voor sommige bankiers vorm je dan als alleenstaande een groter risico en zal men je niet willen verder helpen voor een nieuw hypothecair krediet.

Contacteer daarom eens een onafhankelijk kredietbemiddelaar in hypothecair krediet om jouw kansen in te schatten. Je vindt er steeds een terug in jouw regio.

Nog een laatse raad: blijf het huidig woonkrediet verder betalen en vermijd dat je op de zwarte lijst terechtkomt!

 

Bron: HypoConnect - Klik hier om naar het artikel te gaan voor meer informatie rond de uitkoop van een partner.

 

100profile_728x90_NL.gif

 

Terug

Nieuws & actualiteit