Nieuwe wetgeving voor woonkredieten

Tegen midden maart moet de Europese Richtlijn in de Belgische wetgeving verwerkt worden. Een grotere bescherming voor de consument. Een betere transparantie. Maar toch ook een addertje onder het gras dat jou wel eens geld kan kosten. Hieronder lees je er alles over.

 

1. Kredietbemiddelaar in hypothecair krediet vanaf nu gereglementeerd beroep

Sinds kort is het beroep van kredietbemiddelaar in hypothecair krediet een gereglementeerd beroep. Jouw kredietmakelaar moet zich voortaan inschrijven bij het FSMA, de toezichthouder van de financiële sector. Hij krijgt pas de erkenning als hij kan aantonen dat hij over de vereiste beroepskennis en/of ervaring beschikt. Nadien zal hij permanente opleiding moeten volgen om de veranderende wetgeving in verschillende domeinen te beheersen.

Geen slechte zaak dus voor jou.

2. Er komt een jaarlijks kosten percentage of JKP voor woonkredieten

Bij consumentenkrediet, zoals autofinancieringen of leningen op afbetaling, bestaat het jaarlijks kosten percentage al. Met de nieuwe wetgeving komt dit JKP er nu ook voor woonkredieten. Het JKP is een percentage dat de totale kost van jouw krediet vertegenwoordigt. Op deze manier sta je niet voor verrassingen van bijkomende kosten. Voor een consumentenkrediet is dit nog relatief eenvoudig. Voor woonkrediet ligt de invulling van het JKP iets ingewikkelder.

3. Addertje onder het gras bij vergelijkingsdocument ESIS

Vandaag is het niet zo evident om jouw woonkrediet te vergelijken tussen de verschillende kredietgevers. Bij de ene gaat er nog korting af, bij de andere niet. De Europese Richtlijn lanceert daarom het ESIS. Dit is een standaarddocument dat alle voorwaarden van jouw woonkrediet bevat : kredietbedrag, rentevoet, looptijd, maandbedrag, waarborgen,…  Zo kan jij op een eenvoudige manier de voorstellen van iedere partij gaan vergelijken.

Het addertje onder het gras zit hem in het tijdstip waarop het ESIS moet afgegeven worden. Uiterlijk bij het overhandigen van het kredietaanbod. Het kredietaanbod is een officieel engagement van de kredietgever om jou het krediet te geven en bevat ook al alle voorwaarden van het woonkrediet. Alleen mag de kredietgever dan dossierkosten aanrekenen. Dus als de kredietgever jou het ESIS afgeeft samen met het kredietaanbod, kan hij jou kosten aanrekenen. Ook al sluit je het woonkrediet niet bij hem af. Oppassen dus!

4. Koppelverkoop mag niet, gebundelde verkoop wel : maat voor niets?

De Europese Richtlijn zegt uitdrukkelijk dat koppelverkoop bij woonkrediet verboden is. Gebundelde verkoop daarentegen mag dan weer wel.

Wat is nu koppelverkoop? Volgens de Richtlijn kunnen bij koppelverkoop de afzonderlijke producten niet los van elkaar verkocht worden. Dit betekent dat je geen brandverzekering kan afsluiten zonder dat je er een woonkrediet voor moet afsluiten.

Bij gebundelde verkoop  adviseert de bank jou verschillende van zijn producten (hypothecair krediet, schuldsaldoverzekering, brandverzekering, pensioensparen,…). Jij neemt een gans bundel af en krijgt daardoor een korting op jouw hypotheek. Dit mag dus nog wel. Lees zeker de kleine lettertjes want aan iedere korting horen er voorwaarden.

5. Strijd tegen schuldenoverlast : meer controle op kredietwaardigheid

Binnen de strijd tegen de schuldenoverlast komen er meer controles op de kredietwaardigheid van de klant. Kan de klant het gevraagde woonkrediet wel terugbetalen? Is het verantwoord om hem dit hypothecair krediet toe te staan? Kredietgevers en kredietbemiddelaars in hypothecair krediet gaan hiervoor verantwoordelijk gesteld kunnen worden. Dit betekent dat er misschien een verstrenging gaat komen binnen het bestaande acceptatiepolitiek van sommige banken.

Sowieso zullen zij voorzichtiger worden bij het inwinnen van informatie. Bij de minste twijfel zullen ze documenten opvragen. Je werkt hier best aan mee. Tenzij je iets te verbergen hebt natuurlijk.

Bron: HypoConnect - Klik hier om naar het artikel te gaan.

Terug

Nieuws & actualiteit